Belépési adatok

*
*
*
*

 

*
*

« Vissza a főoldalra

2014-06-11

Új olaj és gázfelfedezések a Barents-tengeren és Mozambik partjai mellett

Az Eni a Statoil norvég állami olajvállalattal közösen végzett kutatási projektje során új olaj- és gázmezőt fedezett fel a Barents-tengeren. Emellett az olasz társaság sikeresen feltérképezte az Agulha felfedezést Mozambik partjainál.

Újabb olaj és gázlelőhelyet fedezett fel az Eni a Statoil norvég olajvállalattal közös kutatási projektje során. A most feltárt olaj- és gázforrás a Barents-tengeren található, körülbelül 230 kilométerre Hammerfest-től.

A felderítő fúrás 2097 méter mélyen talált rá a jelentős olaj és szénhidrogén készletre, amelyet a felderítések alapján 125-140 millió hordónyira becsülnek. A terület üzemeltetéséért a Statoil felel 50%-os tulajdonrésszel, de a projekt további partnere az Eni leányvállalata, az Eni Norge AS (30%) és a szintén norvég Petoro AS (20%) is.

Az Eni 1965 óta végez kutatásokat Norvégiában, ahol leányvállalatán keresztül körülbelül napi 115 ezer hordónyi kőolajat termel ki. Jelenleg az Eni felel többek között a Barents-tenger első olajmezőjén történő fejlesztésekért, valamint az ország más területein több kutatási engedéllyel is bír.

Az olasz nagyvállalat Mozambik partjainál is eredményes munkát végzett, sikeresen feltérképezte az Agulha lelőhelyet. A Cabo Delgado parjaitól 80 km-re történő, 5645 méter mélységig érő fúrás közben egy kb. 25 méter magas gázoszlopot találtak. Az Eni további kutatófúrásokat tervez elvégezni a területen, melynek teljes tartalékait nagyjából 2500 köbkilométernyi földgázra becsülik.

A Társaság a területen üzemeltetőként, 50%-os közvetett részesedéssel bír az Eni East Africa-n keresztül, amely a teljes mező 70%-át birtokolja. További partnerek a portugál GalpEnergia (10%), a koreai KOGAS (%) és a mozambiki ENH (10%).

További információ kérhető

kommunikacio@tigaz.hu

 

A sajtóközlemény letölthető formában (.doc)

  • Sajtokozlemeny_Uj_olaj_es_gazfelfedezesek_20140611.docx Letöltés