Belépési adatok

*
*
*
*

 

*
*

« Vissza a főoldalra

2017-01-02

Tények és tévhitek a fűtőértékről

Gyakran hallani – főként a fűtési szezonban - olyan véleményeket, miszerint a földgáz fűtőértéke megváltozott, hiszen magasabb lett a gázszámla, vagy éppen más lett a gázláng színe. Ezek a feltételezések azonban távol állnak a valóságtól.

Tények és tévhitek a fűtőértékről

Gyakran hallani – főként a fűtési szezonban - olyan véleményeket, miszerint a földgáz fűtőértéke megváltozott, hiszen magasabb lett a gázszámla, vagy éppen más lett a gázláng színe. Ezek a feltételezések azonban távol állnak a valóságtól.

„Már ha ilyen egyszerű volna!” – reagál a felvetésre Lengyel István, a TIGÁZ-DSO Kft. szak-embere. A földgáz felhasználása jóval összetettebb folyamat, mint ahogy azt mi felhasználók sokszor sejtjük. Ez az oka annak, hogy a fűtőértékkel kapcsolatban időről-időre különböző tév-hitek születnek és terjednek el a fogyasztók körében. Ahhoz, hogy tisztán lássunk, ismernünk kell néhány fontos tényt.

Mit jelent a földgáz fűtőértéke?
Az senkinek sem újdonság, hogy a földgáz használati értékét a belőle nyerhető energia (hő) határozza meg. De mitől függ a kapott energia? „A földgáz úgy nevezett szénhidrogén gázok keveréke, vagyis ezeket a gázokat szén és hidrogén különféle vegyületei alkotják. Ezek elége-tésekor javarészt széndioxid és víz, továbbá hő keletkezik” – magyarázza Lengyel István. „A fűtőérték azért kerül mérésre, hogy a különböző hőértékű földgázokat (és egyéb éghető anya-gokat) össze lehessen hasonlítani. Ezt pedig a földgáz égetésekor felszabaduló hőmennyiség mérésével lehet megtenni.”

Felmerül a kérdés: mi van akkor, ha az égéskor keletkezett víz lecsapódik folyadék halmazállapotba? Ez lesz az égéshő – áll a www.mindentafoldgazrol.hu szakmai oldalon.
Csökkenhet-e otthonunkban a fűtőérték?
A földgáz fűtőértéke hazánk legnagyobb részén 33-35 MJ/m3 között van. „A fűtőérték ’értékét’ szabvány írja elő, amelyet minden érintettnek be kell tartania” – teszi hozzá Lengyel István. „A szabvány a fogyasztási helyre vonatkozó átlagos fűtőértéktől plusz-mínusz 5%-os eltérést en-ged meg, tehát a TIGÁZ-DSO Kft. szolgáltatási területén a fűtőértéknek 32,3-35,7 MJ/m³ kö-zötti értéktartományban kell lennie. A földgázelosztó a rendszerébe betáplált gáz elosztását végzi. A fűtőérték ’értékét’ sem befolyásolni, sem megváltoztatni nem tudja.”
A fizetendő gázdíj ebből kifolyólag nem csupán az elfogyasztott gáz térfogatától függ, hanem annak fűtőértékétől is, vagyis attól, hogy a gázból mennyi energiát lehet kinyerni. Így a szol-gáltató az elfogyasztott mennyiséggel arányos díjat számítja ki a következőképpen:

Mitől érezzük mégis úgy, hogy csökkent a fűtőérték?
Sokan érvelnek a fűtőérték látszólagos romlása mellett azzal, hogy lassabban forr fel a víz, vagy ami a leggyakoribb, többet kell fűteniük ahhoz, hogy elérjék ugyan azt a hőmérsékletet, mint korábban. „Az ördög a részletekben rejlik, és itt sincs ez másképp. Az például, hogy mennyi idő alatt tudjuk felfűteni a lakást, rengeteg aprónak tűnő, de igen lényeges tényező függvénye” – magyarázza Lengyel István.

„Az egyik legfontosabb ilyen tényező a földgázból nyerhető energia mellett a fogyasztó gázkészülékének állapota, a gáz nyomása, a befűtendő tér mérete, a lakás hőszigetelése és persze nagyon fontos az időjárás is.” Ezek közül néhány tényezőt mi is meg tudunk változtatni a takarékosság érdekében: rendszeresen karbantartatjuk a gázkészülékeinket, vagy energiatakarékosra cseréljük ki, továbbá elvégezzük a lakás hőszigetelését.

További információ kérhető

kommunikacio@tigaz.hu

 

A sajtóközlemény letölthető formában (.doc)

  • Temaajanlo_Tenyek_amiket_a_futoertekrol_mindenkinek_tudnia_kell_20160905.docx Letöltés