Belépési adatok

*
*
*
*

 

*
*

« Vissza a főoldalra

2013-02-07

Sikeres fúrásokat végzett az Eni Ghánában

Az olasz székhelyű Eni Csoport miután Líbiában újrakezdte szárazföldi kutatófúrásait, valamint Mozambikban új gázlelőhelyeket fedezett fel, eredményesen zárta Ghánában a Tano-medencében található Sankofa East nyílt tengeri mezőn végzett első kutatófúrásait is. Afrika mellett azonban Ázsiában is komoly szerephez jut a Cégcsoport, Japán és Dél-Korea cseppfolyós földgázt vásárol az Eni-től.

Bizakodó eredményt hozott az Eni-nek a ghánai Tano-medencében található Sankofa East nyílt tengeri mezőn (OCTP-blokk) végzett első kutatófúrás. A Cégcsoport számára nem csak üzleti lehetőséget biztosít a mező, az Eni a jövőben gazdasági fejlődést szolgáló stratégiai jelentőségű szereplővé is válhat a területen, ahol 2009 óta van jelen és jelenleg két nyíltvízi kutatófúrás fűződik a nevéhez.

A 4050 méter mély Sankofa East 2A területén végzett fúrások eredményei szerint összesen körülbelül 450 millió hordónyi olajat rejt a mező, amelyből 150 millió helyben ki is termelhető. Az Eni azonnal megkezdte az olajmezők kitermeléséhez szükséges kereskedelmi tervek kidolgozását, valamint megindultak a készleteket érintő fejlesztési és műszaki munkálatok is a nemrég lefektetett Egyetértési Nyilatkozat alapelvei szerint. A nyilatkozat leginkább a helyi gázpiacra fókuszál, amelyben az Eni - csakúgy, mint partnerei - jelentős szerepet kíván játszani.

Az OCTP blokkot az Eni leányvállalatán, az Eni Ghana Exploration and Production Ltd.-n keresztül, 47%-os tulajdonrésszel irányítja. További partnerek a Vitol Upstream Ghana Ltd. (38%) és az állami GNPC (15%).

Afrika mellett az olasz Cégcsoport jelentősége a távol-keleti LNG piacon is nő, Japán és Dél-Korea cseppfolyós földgázt vásárol az Eni-től. A Korea Gas Corporation-nel és a Chubu Electric Power Company-vel kötött háromoldalú szerződés 28 LNG szállítmányról (1,7 megatonna) rendelkezik a 2013 és 2017 közötti időszakban, mely szerint a rakományokat az Eni nemzetközi készletéből, a két partner igény szerint szállítja az ázsiai országokba, ezzel is növelve a raktárkészletek ellátásbiztonságát és rugalmasságát. A megállapodás a Japánnal tavaly megkötött 49 LNG rakományról (3,3 megatonna) szóló megbízás folytatását jelenti.
 

További információ kérhető

kommunikacio@tigaz.hu

 

A sajtóközlemény letölthető formában (.doc)

  • Sajtokozlemeny_Eni_ghanai_furasok_20130207.docx Letöltés