Belépési adatok

*
*
*
*

 

*
*

« Vissza a főoldalra

2015-12-10

Megjelent az Eni legfrissebb Olaj és Gáz Világjelentése

Az Eni kiadta legfrissebb, 2014-re vonatkozó éves jelentését, amely a globális olaj- és gáztartalékokat, valamint az iparági termelést és fogyasztást elemzi. E szerint a tavalyi évben a legnagyobb hangsúlyt a nyersolaj minősége és a finomító üzletág kapta.

2014-ben enyhe növekedés volt megfigyelhető az olaj- és gáztartalékok terén, amely főként az Egyesült Államokban feltárt palaolajmezőknek köszönhető. Az ország először kap helyet a világ tíz legnagyobb olajtartalékkal rendelkező nemzet listáján, valamint a gáztartalék rangsorban is egyre feljebb kerül.

A globális olajtermelés tavaly az utóbbi tíz év legnagyobb növekedést mutatta (+2,2%), amelyben ezúttal nem az OPEC országok jeleskedtek. A már említett palaolaj hatására az Egyesült Államok megelőzte Szaúd-Arábiát és Oroszországot, így a világ első számú olajtermelőjévé vált a rekordnak számító 15,4%-os növekedéssel. Kanada a negyedik helyezett, míg Kína az ötödik helyre csúszott. Irak továbbra is jó eredményeket mutat (+8,1%), és az iráni termelés is újra emelkedésnek indult (+4,7%). A líbiai olajtermelés viszont a 2011-es szintre zuhant vissza napi félmillió hordós értékével.

2014-ben a világ olajkeresletének emelkedése 0,7%-ra lassult. Az OECD országok visszatértek lassuló ütemükhöz (-1%), viszont az eredmény az Atlanti-medence két partja mentén kettéoszlik: az Egyesült Államok esetében a kereslet továbbra is nő (+0,4%), amíg az európai országoknál idén is csökkenő tendenciát mutat (-1,4%). A nem-OECD országok ezzel szemben stabil növekedést mutattak (+2,5%), ezáltal megelőzve az OECD országokat az olajfogyasztás terén. Visszafogott tempója ellenére (2014-ben +3,0% vs. 2000-től 2014-ig +5,9% éves átlag) továbbra is Kína az éllovas.

A globális gáztermelés ugyanakkor nem mutatott sok változást. Az Egyesült Államok palagázának köszönhetően már harmadik éve az első számú termelő, míg a második helyezett Oroszország esetében a teljesítmény 6,1%-al csökkent, amely a zsugorodó hazai keresletet és exportszerződéseket tükrözi. A gazdasági visszaesés, az alacsony olajárak és a nemzetközi szankciók mind hatással voltak az energiaszektorra, amelyet az állam válságellenes programja sem tudott megvédeni.

A világ gázfogyasztása szerény csökkenést mutatott 2014-ben (-0,4% a 2000-2014-ig mért +2,4%-os éves átlaghoz képest). Az enyhe időjárás és a gazdasági gyengülés eredményeképp az európai és orosz gázigény lecsökkent. A Közel-Keleten és az Ázsia-Csendes-óceán térségben megnőtt a gázfogyasztás, amelyet a különösen Iránra és Kínára jellemző gazdasági fellendülés hajtott. A hatalmas gázkészletnek, gáztermelésnek és az alacsony áraknak köszönhetően az amerikai gázfogyasztás egyre csak nő, így továbbra is az Egyesült Államok a világ vezető gázfogyasztója.

A globális finomító kapacitás napi 4 millió hordóval nőtt az elmúlt négy évben, melynek fő hajtóereje Ázsia, különösképpen Kína volt, több mint 3 millió hordó/napos hozzájárulásával, amíg az OECD országokban érzékelhető terjeszkedés az Egyesült Államoknak tudható be, az egyre gyarapodó tartalékok hatására. A közel-keleti finomító kapacitás ugyancsak növekedett, a szakértők pedig további fenntartható fejlődést várnak az évtized vége előtt, mely során e régió komoly olajfeldolgozói szereplővé válhat. Európában a csökkenő kereslet és az egyre növekedő külföldi konkurencia következtében a finomító kapacitások tovább apadtak.

További információ kérhető

kommunikacio@tigaz.hu

 

A sajtóközlemény letölthető formában (.doc)

  • Sajtokozlemeny_Megjelent_az_Eni_legfrissebb_olaj_es_gaz_vilagjelentese_20151210.docx Letöltés