Belépési adatok

*
*
*
*

 

*
*

« Vissza a főoldalra

2014-11-24

Közönségdíjat nyert az Eni szuperszámítógépe

Közönségdíjat kapott az Eni szuperszámítógépe a HPCwire idei versenyén. A szuperszámítógépekkel foglalkozó szaklap az Olvasók és Szerkesztők Éves Gáláján honorálta az olasz nagyvállalatot olaj- és gázipari számítógépek kategóriában.

A HPCwire számítástechnikai szaklap olvasói közönségdíjat szavaztak meg az Eni környezetkímélő szuperszámítógépének, mely 7,5 petabyte-os maximális számítási kapacitásának köszönhetően az egyik legerősebb informatikai eszköz, melyet az energetikai szektorban használnak. A díjat New Orleansban, a Nagyteljesítményű Számítógépek Nemzetközi Konferenciáján adták át.

A Tigáz anyavállalatának július óta működő rendszere az 1500 IBM iDataPlex szerver, a 30000 processzormag és a magonként kettő NVIDIA Tesla grafikus gyorsító teljesítményének hála Európában a leggyorsabb, világszinten pedig a 11. legerősebb olaj- és gáziparban használt szuperszámítógép. Az eszköznek köszönhetően a mélységi adatkezelés gyorsabb és pontosabb lett, emellett a készülék segítségével a szakemberek a jövőben ötszörös sebességgel, tűpontosan hozhatnak létre a szeizmikus adatok alapján felszín alatti 3D-s ábrákat, ezzel csökkentve a feltárás kockázatait.

“Megtiszteltetés egy ilyen tekintélyes szakmai lap olvasóinak kitűntetését megkapni. A kutatás és a technológiai innováció hosszú ideje az Eni fenntartható növekedésre törekvő stratégiájának középpontjában áll, és nagymértékben hozzájárul a vállalat iparági vezető szerepéhez. Társaságunk a legújabb technológiáknak és az egyre hatékonyabb algoritmusoknak hála folyamatosan élen jár a feltárást támogató geofizika, a kitermelés és a tárolási szimulációk területein” – mondta Claudio Descalzi, az Eni vezérigazgatója.

Az olasz cégcsoport energiahatékonysági szempontból is kiemelkedően teljesít, hiszen az Enié a világ kilencedik legzöldebb szuperszámítógépe a környezetvédelmi szempontok alapján fölállított Green500 lista szerint. Az Eni Zöld Adatközpontja az innovatív hűtési technikának és az energiatudatos infrastruktúrának hála több mint 335 000 tonna széndioxid kibocsátását előzi meg évente (ami kb. 1%-a az olasz kyotoi energia célkitűzésnek), valamint jelentősen csökkenti a működési költségeket.

További információ kérhető

kommunikacio@tigaz.hu

 

A sajtóközlemény letölthető formában (.doc)

  • Sajtokozlemeny_Kozonsegdijat_nyert_az_Eni_szuperszamitogepe_20141124.docx Letöltés

Galéria