Belépési adatok

*
*
*
*

 

*
*

« Vissza a főoldalra

2015-10-09

Kiosztották a 2015-ös Eni-díjakat

Az Eni idén is díjazta a leginnovatívabb energetikai és környezeti technológiákat. A 2015-ös évben többek között a szénhidrogéneket érintő új technológiák, a hulladékhő villamos energiává való átalakítása, valamint a környezetbarát víztisztító és sótalanító technikák részesültek elismerésben.

Az Eni 2007-ben alapította a róla elnevezett díjat, amely arra hivatott, hogy évről évre elismerje az energetikai és környezetbarát technológiák terén elért legkiválóbb eredményeket. Az idők folyamán nemzetközileg is elismertté vált kezdeményezés célja a hatékony és fenntartható energiaforrások támogatása, valamint a kutatók új generációjának inspirálása.

Az évek során több mint 25 Nobel-díjas tudós vett részt a projektben, és a világ minden pontjáról érkező kutatók ezrei küldték be munkáikat az Eni-díj elnyerésének reményében. 2015-ben a felhívásra több mint 800 pályázat érkezett be.

Az idei díjátadón Emma Marcegaglia, az Eni elnöknője, és Claudio Descalzi vezérigazgató mellett Olaszország köztársasági elnöke, Sergio Mattarella is részt vett. A tudományos díj odaítéléséről a francia Gérard Férey professzor vezette 27 tagú Tudományos Díj Bizottság döntött, mely a világ legnevesebb egyetemeinek és kutatóközpontjainak tudósaiból és vezetőiből áll.

Az Eni-díjjal együtt átadták az Eni Innováció Díjat is, amelyre idén három olyan belső kutatócsoportot is jelöltek, akik különösen jelentős eredményeket értek el a vállalati innováció területén. Az idei díjátadón többek között a szénhidrogéneket érintő új technológiákat, a hulladékhő villamos energiává való átalakítását, valamint az újszerű, környezetbarát víztisztító és sótalanító technikákat díjazták.

A díj egyben az Eni tudományos kutatás és fenntarthatóság iránti elkötelezettségét is jelképezi.

További információ kérhető

kommunikacio@tigaz.hu

 

A sajtóközlemény letölthető formában (.doc)

  • Sajtokozlemeny_Kiosztottak_a_2015os_Eni_dijakat_20151009.doc Letöltés