Belépési adatok

*
*
*
*

 

*
*

« Vissza a főoldalra

2013-07-18

Gázszerelő igazolványának azonnali visszavonását kezdeményezte a Tigáz

Egy debreceni, a Tigáz-DSO Kft. ellátási területén rendszeresen biztonsági felülvizsgálatot végző, szolgáltatótól független gázszerelő igazolványának azonnali visszavonását kezdeményezte a Tigáz a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalnál.

A szakember több esetben a felhasználási helyen, az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető helyzet észlelésekor - törvényi kötelezettsége ellenére - nem intézkedett a vészhelyzetet kiváltó ok azonnali megszűntéséről, továbbá a szolgáltatót sem értesítette a szivárgásról.

A Tigáz kezdeményezte egy debreceni, független gázszerelő igazolványának azonnali visszavonását a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalnál. A gázszerelő rendszeresen végez – a Tigáz-DSO Kft. ellátási területén – gáz csatlakozó vezeték és felhasználói berendezések kapcsán műszaki – biztonsági felülvizsgálatot. A szakember május-július folyamán több fogyasztónál végzett vizsgálat során is észlelte, hogy a vezetékrendszer szivárog, azaz életveszélyes a működése, azonban törvényi kötelezettsége ellenére nem intézkedett arról, hogy a vészhelyzetet kiváltó okot azonnal megszüntesse.

A szivárgásról hivatalos formában a mai napig a szolgáltatót sem értesítette, ezzel kizárta a lehetőségét, hogy (az általa elkövetett mulasztást kijavítva), a földgázelosztó mielőbb intézkedhessen a veszélyhelyzet megszüntetéséről. A gázszivárgások helyszíni kivizsgálásának következményeként a szivárgás és az életveszélyes helyzet megszüntetése miatt több fogyasztót is kényszerűen ki kellett zárni a szolgáltatásból. A független gázszerelő a felelőtlen és szándékosan a rendelet előírásaiba ütköző munkavégzésével az élet- és vagyonbiztonságot súlyosan veszélyeztette, ezért szükségessé vált a gázszerelői-, illetve a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgáló engedélye visszavonásának kezdeményezése is.

A Tigáz felhívja fogyasztói figyelmét, hogy a műszaki-biztonsági felülvizsgálatokat végző szakemberek nem a szolgáltató munkatársai, a társaság nem áll szerződéses kapcsolatban velük. Amennyiben ezek a szakemberek nem végzik megfelelően munkájukat, a fogyasztók bejelentést tehetnek a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál vagy a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatalnál.

A Tigáz és a fogyasztók közös érdeke, hogy a műszaki-biztonsági felülvizsgálatok a törvényalkotó által előírtak szerint valósuljanak meg és a fogyasztók biztonságát szolgálják.
 

További információ kérhető

kommunikacio@tigaz.hu

 

A sajtóközlemény letölthető formában (.doc)

  • Sajtokozlemeny_Gazszerelo_igazolvanyanak_visszavonasat_kezdemenyezte_a_Tigaz.docx Letöltés