Belépési adatok

*
*
*
*

 

*
*

« Vissza a főoldalra

2012-07-17

Gázmérőt pörgettek vissza, hamis plombával „dolgoztak”

A TIGÁZ-DSO Kft feljelentése alapján 2011.06.28-án indult nyomozás azért, mert a TIGÁZ szolgáltatási területén a társaság ellenőrzési szakemberei több olyan gázmérőt ellenőriztek vagy cseréltek le, amelyek esetében megállapították, hogy a számlálószerkezetet lezáró fedelet felnyitották, a számlálót vissza forgatták, majd a fedelet hamis OMH plombával zárták vissza.

 

A nyomozás során a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya 2012. július 1-én és 2-án tartott összehangolt akciót, mert az addig összegyűjtött információk alapján beazonosításra kerültek azok a személyek, akik a feljelentésben szereplő esetekben, a gázmérők manipulálását végezték. Az akció során megyénk területén négy személynél került sor házkutatásra és jármű átvizsgálásra, ők megalapozottan gyanúsíthatóak a gázmérők számlálóinak visszaforgatásával.

Az eljárás alá vontak közül három személy korábban  gázipari szakemberként dolgozott és az ott szerzett szaktudást felhasználva végezték a gázmérők visszaforgatását, az ehhez szükséges egyedileg gyártott szerszámok segítségével. Egy személy korábbi kapcsolatait felhasználva ajánlotta ki ezt a „szolgáltatást”. A „szolgáltatást” igénybevevő fogyasztók közül több személy került beazonosításra, gázóráikat szakértő vizsgálta meg, aki megállapította a manipulálás tényét. Az akciót követő napokban további egy személy került elfogásra, aki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye lakossága körében hajtott fel „ügyfeleket”.

A házkutatások során a nyomozók, gázmérők számlálószerkezetét lezáró hitelesítő plomba utánzat (hamisítvány) készítésére használt beütő készleteket, speciális szerszámokat, festékeket,  gázmérő alkatrészeket, plombákat foglaltak le.

A rendelkezésre álló adatok szerint a 40-60 év közötti férfi gyanúsítottak több éve végezték ezt a tevékenységet jövedelem-kiegészítő, és későbbi jövedelemszerző tevékenységként. Az öt személy ellen bűnszövetségben elkövetett bélyeghamisítás bűntett miatt van folyamatban büntetőeljárás, melyért akár 5 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatók.

Az eljárás további szakértői vizsgálatokkal és további fogyasztási helyek felkutatásával folytatódik. Tekintettel a gyors és hatékony rendőri intézkedésekre, az elkövetők beismerő vallomást tettek, szabadlábon védekeznek. A bűncselekményeket nagyrészt megyénk szerte, de Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is követtek el.

A fenti bűncselekmények elkövetésének részese /társtettes/ az a fogyasztó is, aki megrendeli a mérő visszaforgatását, manipulálását azért, hogy az elhasznált gáz mennyiségének csak egy részét fizesse meg a szolgáltatónak, akinek ezzel jelentős kára keletkezik. A számlálók visszaforgatásának célja az elfogyasztott gáz mért mennyiségének csökkentése volt, tehát egy részének eltulajdonítása. A fogyasztók ellen is bélyeghamisítás bűntett miatt indult büntetőeljárás, melyért akár 1 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatók.

További információ kérhető

kommunikacio@tigaz.hu

 

A sajtóközlemény letölthető formában (.doc)

  • Sajtáj Gázóra visszapörgetés.docx Letöltés

Galéria