Belépési adatok

*
*
*
*

 

*
*

« Vissza a főoldalra

2013-09-02

Erősebbre fűzte afrikai kapcsolatait az Eni

Paolo Scaroni, az Eni vezérigazgatója több afrikai ország vezetőjével találkozott az elmúlt hetekben. A tárgyalássorozat egyik legfontosabb helyszíne a Kongói Köztársaság volt, ahol jelentős mennyiségű gázt és nyersolajat is talált az olasz cégcsoport, míg Algériában a gazdasági kapcsolatokról és a további együttműködésekről szóltak a megbeszélések.

Kongóban és Algériában tárgyalt Paolo Scaroni, az Eni vezérigazgatója a vállalat lokális szerepéről és a jövőbeni tervekről. Ezt megelőzően jelentős olaj és gázmennyiségre bukkant Kongó partjaitól 17 km-re. A Nené Marine kutatás keretén belül, 3013 méter mélységig végzett fúrások eredményeként a becslések szerint körülbelül 600 millió hordónyi olaj és közel 20 milliárd köbméternyi gázra tehető a kitermelhető mennyiség. A társaság a Marine XII Blokkot az Eni Kongó S.A. leányvállalat által üzemelteti, 65%-os részesedéssel. A cégcsoport a régióban körülbelül napi 450,000 hordónyi olajat termel ki.

A sikeres projektről Denis Sassou-Nguesso, kongói köztársasági elnök és Paolo Scaroni Djambala-ban tartott megbeszélésén is szó esett. A találkozó során az Eni vezérigazgatója Claudio Descalzival, az Eni K+T divíziójának ügyvezető igazgatójával közösen tárgyalt az elnökkel a gáz szerepéről az ország gazdasági és ipari fejlődésében. Ennek részeként Paolo Scaroni felvázolta a Közép-kongói Villamos Erőmű növekedési terveit, illetve arról is beszélt, hogy ez hogyan fog hozzájárulni Kongó gazdasági és szociális fejlődéséhez. A felek a Cuvette Medencében található – több mint 16 000 négyzetkilométeres – terület hasznosításáról is értekeztek. Az Eni az SNPC-vel (Kongói Nemzeti Olajtársaság) közösen fogja feltérképezni a régiót, amitől a helyi kitermelő ipar fellendülését várják.

A Youcef Yousfi-val folytatott egyeztetéseken az algériai energia- és bányaügyi miniszter, az Eni jelenlétének stratégiai fontosságát hangsúlyozta, Paolo Scaroni pedig megerősítette érdekeltségüket a partmenti mélyvízi- és ultra-mélyvízi feltárások fejlesztésével kapcsolatban, amelyek üzemeltetésében a vállalat élen jár a Mediterrán térségben. Az Eni számára a szárazföldi területek feltárása is lényeges, elsősorban az Atlasz hegységet tekintve, ahol tanulmányokat készítetett az elmúlt években. Ennek kapcsán tanulási és továbbképzési lehetőséget ajánlott a Sonatrach szakembereinek.

A tanácskozáson a két cég közötti együttműködésről, valamint a palagáz feltárására és annak korszerűsítésére irányuló fejlesztésekről is szó esett.

Az Eni 1981 óta van jelen Algériában, és 24 kiadás előtt álló K+F licenc elnyerésében érdekelt, további 8 engedély pedig előkészítés alatt áll. 2012-ben az Eni Algéria vezető termelője volt, körülbelül napi 80 000 hordónyi olaj kitermelésével.

További információ kérhető

kommunikacio@tigaz.hu

 

A sajtóközlemény letölthető formában (.doc)

  • Sajtokozlemeny_Erosebbre_fuzte_afrikai_kapcsolatait_az_Eni_20130902.docx Letöltés