Belépési adatok

*
*
*
*

 

*
*

« Vissza a főoldalra

2014-10-20

Eni: Az Egyesült Államok és Norvégia is lehagyta az OPEC tagországokat

Az Eni közzétette a világ gáz- és olajpiacát vizsgáló tanulmányának 2013-as eredményeit. A beszámolóból kiderül, hogy míg az Egyesült Államok és Norvégia jelentős növekedést tudott felmutatni, addig az OPEC-országok stagnálást mutattak. Az európai termelési és fogyasztói válság tovább folytatódott.

Az Eni immár tizenharmadszor tette közzé a World Oil and Gas Review-t, melyben az olasz cégcsoport az energetikai szegmens éves teljesítményét összesíti. A tanulmány rámutat, hogy 2013-ban az Egyesült Államok és Norvégia jelentősen növelte készletei méretét, míg a Kőolajexportáló Országok Nemzetközi Szervezetének tagjai stagnáló eredményt értek el. Európának továbbra sem sikerült kilábalnia a válságból.

Az Egyesült Államok a vártnál is nagyobb mértékben, a korábbi évhez képest 9,8%-kal növelte kőolajkészleteit, így az Eni világszinten az olajtartalékok enyhe bővüléséről számolt be. Amerikát a sorban Norvégia követi 8,6%-os növekedéssel. Az USA az elmúlt években megerősítette pozícióját a fosszilis energiahordozók piacán, hiszen nem csupán gáz- és olajkitermelésben, de fogyasztásban is világelső. Az ország 12,5%-kal bővülő nyersolaj kitermelése ellensúlyozni tudta a 9.8%-os iráni, valamint a 35.5%-os líbiai csökkenést.

A válság óta az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) országaiban először mutatkozott növekvő igény az olajra, azonban az európai fogyasztási krízis nem enyhült, a 2012-es évhez képest 0,7%-kal tovább csökkent a kőolaj iránti kereslet. A nem OECD országok közül kiemelkedik még Kína, ahol a világon a második legtöbb olaj fogyott el 2013-ban.

Az európai finomító szektor komoly racionalizációs folyamaton esett át, a bezárások következtében a kapacitás két millió hordó/nappal csökkent. Az Eni jelentéséből kiderül, hogy a kereslet folyamatos csökkenése miatt továbbra is jellemző a számottevő többletkapacitás.

A világ gázfogyasztása 2013-ban mindössze 1%-kal nőtt, ami csekélynek számít a 2000 és 2013 között megfigyelt évi 2,5%-os emelkedéshez képest. A fogyasztás mértékét tekintve a belföldi gázkitermelés növekedésének köszönhetően szintén az Egyesült Államok áll az élen, hiszen ott 2%-kal több gáz fogyott, mint 2012-ben.

Az eredeti tanulmány itt olvasható:

http://www.eni.com/world-oil-gas-review-2014/sfogliabile/O-G-2014.pdf

További információ kérhető

kommunikacio@tigaz.hu

 

A sajtóközlemény letölthető formában (.doc)

  • Sajtokozlemeny_Eni_Az_USA_es_Norvegia_is_lehagyta_az_OPEC_tagorszagokat_20141020.docx Letöltés