Belépési adatok

*
*
*
*

 

*
*

« Vissza a főoldalra

2012-12-14

Eni a fenntartható fejlődésért

Hajdúszoboszló, 2012. december 14. - Az olasz székhelyű, magyar érdekeltséggel is bíró Eni energiaforrások tekintetében igen nagy hangsúlyt fektet a fenntartható működés kialakítására, amelynek két fő mozzanata valósult meg 2012 novemberében. A Cégcsoport nem csak egy saját fejlesztésű, új technológiákon alapuló napenergia állomás prototípusát nyitotta meg Rómában, hanem az Energiát Fekete-Afrikának projekt keretein belül felelős szerepet vállalt a fekete-afrikai országok energiaügyeiért is.

A fenntarthatóság kérdése a Vállalatot innovatív fejlesztésekre ösztönzi, amelynek eredményeként egy speciális, 192 darabból álló, foszforeszkáló napkollektor (LSC) állomást létesítettek Rómában, ami 500 W energia előállítására képes. A paneleket olyan fluoreszkáló anyaggal kezelt, átlátszó műanyag vagy üveg lemezek alkotják, melyek képesek felszívni a napfény egy részét, és azt később a lemez belsejébe sugározni. Az optikai szálaknál létrejövő teljes belső visszaverődést kihasználva a kibocsátott sugárzást a lemezek vékony szélein lévő konvencionális napcellák tárolják el, és a későbbiek során energiát képeznek belőle.

Az LSC technológia számos előnyt nyújt a hagyományos, tükör és lencse alapú szilikonpanelekkel és napkollektorokkal szemben. A lemezek képesek hatékonyan összegyűjteni mind a közvetlenül mind a közvetetten érkező napsugarakat, így felhős időben is ugyanolyan hatékony a működésük. A panelek a sajátos alapanyagának köszönhetően átlátszó napkollektorként és napelemes ablakként is kiválóan alkalmazhatók, ezért használatuk az építőipar számára is új megoldást jelenthet.

Az Eni fejlesztése komoly szerepet játszhat az Energiát Fekete-Afrikának projektben, hiszen a Fenntartható Fejlődési Szolgáltatáshálózat (Sustainable Development Solutions Network - SDSN) első vezetői ülésén New Yorkban nyilvánosságra hozták, hogy november 28-tól az Eni felelős a fekete-afrikai országok energiaügyeiért. A program a Szaharától délre fekvő régió energiaellátását szolgálja.

Az SDSN fontosabb célkitűzései között szerepel a 2015 utáni fejlesztési irányelvek nemzetközi folyamatainak támogatása, szakértői csoportok szervezése a fenntartható fejlődés hatékony felgyorsítása érdekében, innovatív megoldások szolgáltatása technológiai, intézményi, politikai és üzleti szempontokból, valamint egy globális „Tudásközpont” létrehozása.

Az SDSN tudományos munkáját professzorok és kutatók, valamint a Columbia Egyetem nyolc központjának bevonásával végzi világszerte.

További információ kérhető

kommunikacio@tigaz.hu

 

A sajtóközlemény letölthető formában (.doc)

  • Sajtokozlemeny_Eni_a_fenntarthato_fejlodesert_20121214.docx Letöltés