Belépési adatok

*
*
*
*

 

*
*

« Vissza a főoldalra

2012-06-19

Együttműködés a környezetünkért

Számos hazai egyetemmel együttműködve komoly eredményeket ért el a környezetvédelem és az energiahatékonyság terén a TIGÁZ Zrt. az elmúlt évben. Jelentősen sikerült csökkenteni a cég energiafelhasználását, s emellett visszaesett a hálózati gázszivárgás is. Minderről és más eredményekről is a vállalat nemrég közzétett fenntarthatósági jelentése számolt be.

 

A vállalat a folyamatos, magas színvonalú szakember-utánpótlás biztosítása és a legkorszerűbb technológiák adaptálása érdekében az ország több pontján is jó kapcsolatot épített ki különféle oktatási intézményekkel, többek között a budapesti, miskolci és pécsi egyetemek műszaki karaival is.

Miskolcon saját minősített oktatóbázissal is rendelkezik, amely rendszeresen szervez tanfolyamokat és műanyag hegesztő minősítő vizsgákat a gázszolgáltatással kapcsolatos szakmák képviselőinek. A biztonságos munkavégzésnek ugyanis egyik előfeltétele a meglévő szakmai ismeretek folyamatos frissítése, bővítése.

Az egyetemeken emellett jelentős kutatás-fejlesztési tevékenység is folyik, amely során olyan korszerű műszaki megoldásokat keresnek, amelyeket alkalmazni lehet a gázszolgáltatásban az energiahatékonyság fokozására. A Pécsi Tudományegyetemen például a lakások légellátásával kapcsolatban vizsgálódnak a tudósok, hiszen „az elégtelen szellőzés miatti levegő minőség problémáknak látványos következménye a lakások penészesedése. A kémények hibás, életveszélyes működésének is gyakran ezek a problémák állnak a hátterében.”- fogalmazza meg az Épületek légforgalmacímű előadásában Baumann Mihály a PTE Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karának adjunktusa. Az Épületgépészeti Tanszék kutatásai kapcsán Dr. Szlivka Ferenc közreműködésével került kifejlesztésre az a módszer, amelynek célja az épületek légforgalmánakszámítással történő modellezése.

A környezetvédelmi szempontok más területeken is prioritást élveznek. A TIGÁZ Zrt. tavaly bezárt több, nem gazdaságosan működő, nagy energiafelhasználású telephelyet, s helyettük kisebbeket bérelt és korszerűsített. Jelentős fejlesztések történtek a hajdúszoboszlói telephelyen is, ahol kicserélték az elavult kazánt és a régi nyílászárókat egyaránt. A gépkocsi használat és a hulladékkezelés racionalizálása szintén jótékony hatással volt a károsanyag-termelésre, kibocsátásra.

A közelmúltban külön munkacsoport állt fel a vezetékekből elszivárgó metángáz felderítésére és a szivárgás kiküszöbölésére. A csoport együttműködött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel hatékonyabb tömítőanyagok kifejlesztésében és tervezi egy 1400 nyomásszabályozóból álló monitoring rendszer üzembe helyezését is a vezetékeken. Mindezeknek és a hatékonyabb figyelő- és elhárító szolgálatnak köszönhetően az elszivárgás 2011-ben több mint negyedével csökkent, ahogyan az a következő diagramon is megtekinthető.

További információ kérhető

kommunikacio@tigaz.hu

 

A sajtóközlemény letölthető formában (.doc)

Háttér információk

Galéria