Belépési adatok

*
*
*
*

 

*
*

« Vissza a főoldalra

2016-03-08

Bio-gumit állított elő cukorból az Eni

A teljesen megújuló energiaforrásból származó bio-butadién gyártása sikeresen a kísérleti szakaszba lépett – jelentette be az Eni-hez tartozó polimer és elasztomer gyártó Versalis és a biotechnológiai megoldások éllovasa, a Genomatica.

A Versalis és a Genomatica cukorból származó bio-butadiénből állít elő bio-gumit. Ez a technológiai fejlemény jelentős mérföldkőnek számít a gumi- és butadiéniparon belül, köszönhetően fejlettebb technológiai és fenntarthatósági tényezőinek. Ez az iparág ugyanis a világ egyik legszélesebb körben alkalmazott vegyi anyagát használja, melyből évente több mint tízmillió tonnát gyártanak. Az újszerű projekt sikere a butadién tudatos termelésére szakosodott és újonnan kifejlesztett folyamatból ered, amely a hagyományos módszertől eltérően nem szénhidrátokat, hanem különböző típusú cukrokat használ nyersanyagként.

A program 2013-ban, a Versalis és a Genomatica között létrejött egyezménnyel kezdődött. Mára a vegyesvállalat - melyben a Versalis rendelkezik többségi részesedéssel – kialakította a bio-butadién gyártásához szükséges teljes folyamatot, és az így létrejött technológiát hamarosan engedélyeztetni is fogja.

Az eredmények jól tükrözik a partnerek projektbe vetett hitét: a megújuló energiaforrásokból származó butadiénhez való hozzáférés versenyelőnyhöz vezet, és az új, alternatív stratégiai nyersanyag használatával hozzájárul a műanyag- és gumiipar fenntarthatóságához.

Az Eni-hez tartozó Versalis a világ piacvezető intermedier, polietilén, sztirol és elasztomer gyártója, amely már a zöld vegyi anyagok és polimerek piacán is jelen van, a Genomatica pedig olyan bio-alapú folyamatokkal és technológiákkal foglalkozik, melyek segítségével partnerei alternatív nyersanyagok felhasználásával jobb és fenntarthatóbb úton állíthatnak elő vegyi anyagokat.

További információ kérhető

kommunikacio@tigaz.hu

 

A sajtóközlemény letölthető formában (.doc)

  • Sajtokozlemeny_Bio-gumit_allított_elo_cukorbol_az_Eni_20160308.docx Letöltés