Belépési adatok

*
*
*
*

 

*
*

« Vissza a főoldalra

2013-05-03

Bio-alapú butadién gáz előállításáról írt alá egyezményt a Versalis és a Genomatica

Az Eni-hez tartozó Versalis petrolkémiai vállalat és az amerikai vegyipari vállalat, a Genomatica közös fejlesztési és engedélyeztetési egyezményt írt alá bio-alapú butadién előállításáról.

Bio-alapú butadién előállításáról döntött az Eni-hez tartozó Versalis és a széles körben elismert vegyipari vállalat, a Genomatica. A cél egy olyan átfogó technológia létrehozása, amely egy újonnan létrehozott vegyesvállalat által a későbbiekben egész Európában, Ázsiában és Afrikában is engedélyeztetésre kerül. 

Az engedélyeket igénylő társaságok saját tőkéből üzemeket építhetnek és működtethetnek, valamint jogot kapnak az elkészült butadién értékesítésére is. A Versalis több mint 20 millió dollárt bocsát a Genomatica rendelkezésére az integrált, teljes körű stratégia kifejlesztésére. A tervek szerint ez lesz az első projekt, amely a technika sikeres szabadalmaztatását, valamint kereskedelmi célú üzemek építését eredményezheti.

A vegyesvállalat mindkét társaság szaktudásából jelentősen profitálhat, hiszen a Genomatica jelentős tapasztalattal rendelkezik a biotechnológia terén, a Versalis pedig a butadién-alapú termékek elsőszámú előállítója. Az új szervezet létrehozásával, és a két tagvállalat innovatív, környezettudatos technológiáinak az egyesítésével nem csak a versenyképességi célok teljesülhetnek, hanem újabb széleskörű felhasználási területen érvényesülhetnek a fenntarthatósági és az energiahatékonysági törekvések is.

A Genomatica részvételével a vegyesvállalat a Versalis új stratégiáját követi, amelynek célja az innovációban és az elasztomer[1] üzletben való szerepvállalás, valamint a megújuló energiaforrások és a vegytan integrációja. A projekt 2011-es indulása a Matrica vegyesvállalat, a világ legnagyobb bio-résztermék, bio-kenőanyag, bio-adalékanyag és bio-plasztik előállító komplexumának létrehozásához köthető.

A Versalis a közelmúltban az amerikai Yulex mezőgazdasági alapú bioanyag-gyártó társasággal is megállapodást kötött a guayule-bokorból kinyerhető természetes kaucsuk kereskedelmi, orvosi és ipari felhasználásáról, valamint egy Dél-európai gyártóüzem létrehozásáról. Ehhez kapcsolódóan a Versalis a közelmúltban bejelentette, hogy együttműködik a Pirelli-vel a guayule-kaucsuk gumiabroncsgyártásban történő felhasználásáért.

Az Eni emellett továbbra is folytatja kutatási tevékenységét világszerte. Az olasz vállalat legutóbb a Timor-tengeren szerzett új kutatási területet, Egyiptomban pedig egy mélytengeri kutatási blokk bővíti a Társaság világméretű portfólióját.

Háttérinformáció:

A butadién a vegyiparban széles körben használt alapanyag, amit elsősorban az elasztikus polimerek és ezen belül a műkaucsuk, gumi gyártásához dolgoznak fel.
A bio-alapú butadién előállítása a bioetanol további feldolgozásával valósul meg. A bioetanol hasznosítása már eddig is számos feldolgozási területen tette lehetővé a környezettudatos technológiák elterjedését.
A bioetanol az alapanyaga többek között az E85 néven forgalmazott üzemanyagnak is (85%-ban), továbbá számos olyan vegyipari és gyógyszeripari területen hasznosítható, ahol eddig túlnyomórészt kőolajból kinyerhető etanolt (etil-alkoholt) használtak.
 [1] Rugalmas polimer, pl.  a kaucsuk, vagy a gumi

További információ kérhető

kommunikacio@tigaz.hu

 

A sajtóközlemény letölthető formában (.doc)

  • Sajtokozlemeny_Eni_butadien_eloallitasa_20130503.docx Letöltés