Belépési adatok

*
*
*
*

 

*
*

« Vissza a főoldalra

2016-03-25

Az Eni újabb sikeres felfedezéseket tett Egyiptomban

Az Eni sikeres fúrást hajtott végre Egyiptomban az Abu Madi West gázmezőn, valamint befejezte a Zohr felfedezés első lehatároló kútjának kiépítését is.

Sikeres fúrást hajtott végre az Eni Egyiptomban, a Nílus-Deltában fekvő Abu Madi West blokk területén. A Nidoco North 1X elnevezésű, új felfedezés kiaknázása várhatóan március végén kezdődik meg, melynek során a kútnak otthont adó Nooros terület - mely 2015 szeptemberében kezdte meg a kitermelést - mindössze két hónappal a felfedezése után körülbelül napi 45 ezer hordó mennyiségű olaj felhozatalára lesz képes. Az Eni az IEOC leányvállalaton keresztül 75%-os részesedéssel bír az Abu Madi West blokkban, a fennmaradó 25% tulajdonosa a BP.

2016 közepére az új kutak hozzáadásával a kapacitás több mint napi 60 ezer hordóra nő majd. Az így készített gáz és kondenzátumok a felfedezéstől 25 kilométerre található Abu Madi üzembe kerülnek, ahonnan pedig egyenesen az egyiptomi hálózatba jutnak. A Nidoco North 1X kutat – hasonlóan a Nooros területen az utóbbi időben felfedezett nyílt vízi leletekhez – szárazföldről, ferde fúrással hozták létre.

Összhangban a vállalat stratégiájával - amely nagy értékű felfedezéseket céloz meg a már létező infrastruktúra felhasználásával - az Eni a fúrás után is folytatja kutatási tevékenységeit a jelentős potenciállal bíró területen, melynek következő lépése két további kút létrehozása lesz.

Az Eni 1954 óta van jelen Egyiptomban leányvállalata, az IEOC révén, amely az Abu Madi mező 1967-ben megtörtént felfedezése óta Egyiptom egyik legnagyobb szénhidrogén termelő vállalata. 2015-ben a cég napi 200 ezer hordó olaj egyenértékben hozott felszínre különféle szénhidrogén energiahordozókat.
Ezen felül az Eni befejezte a Zohr felfedezés első lehatároló kútjának, a 4171 méteres mélységű Zohr 2X fúrását is, amely már az első teszten is túlesett. A napi több mint egymillió köbméternyi gáz felhozatala mellett a próbafúrás eredménye azt is alátámasztotta, hogy a kút jelentős kapacitással, akár napi 46 ezer hordónyi olajnak megfelelő kitermelhető gázmennyiséggel is bír.

A Shorouk blokkon – melynek 100%-os tulajdonosa az Eni az IEOC-on keresztül – található kút 1,5 kilométerre Dél-Keletre fekszik a Zohr 1X-től, 1500 méteres mélységben. A további tervek három új kút kiépítéséről szólnak a Zohr mezőn, amely a felmérések szerint akár napi 5,5 milliárd hordónyi olajnak megfelelő sovány gázt is tartalmazhat.

További információ kérhető

kommunikacio@tigaz.hu

 

A sajtóközlemény letölthető formában (.doc)

  • Sajtokozlemeny_Az_Eni_sikeres_felfedezeseket_tett_Egyiptomban_20160325.docx Letöltés