Belépési adatok

*
*
*
*

 

*
*

« Vissza a főoldalra

2013-11-14

Az Eni megnyitotta a világ legfejlettebb zöld adatközpontját

Alig több mint két évvel az alapkőletétel után az Eni megnyitotta új, zöld adatközpontját, az olaszországi Ferrera Erbognone-ben. A létesítmény egyik fő célja, hogy jelentősen csökkentse a szennyezőanyag kibocsátást az IT szolgáltatások terén.

Az Eni elindította új, innovációs projektjét, amelynek keretében megnyitotta új, zöld adatközpontját Olaszországban. A központ Európa egyik legfontosabb, és a világ egyik legenergiatakarékosabb intézménye, amely a jövőben nagy hangsúlyt helyez a CO2 emisszió évenkénti csökkentésére.

Az intézmény többek között otthont ad majd az Eni központi számítógépes rendszerének, amely az információkezelésért és a szeizmikus szimulációk feldolgozásáért is felelős. A központ újszerű infrastruktúrájának köszönhetően a CO2 emisszió évenként 335 000 tonnára csökkenhet, ami a Kiotói Egyezményben meghatározott mennyiség mindössze 1%-a. A projekt további fontos hozadéka a működési költségek jelentős visszaszorítása.

A zöld adatközpont világelsőnek számít az energiatakarékosság terén, hiszen megdöntötte a megacenterekre vonatkozó eloszlási világrekordot. Az intézmény teljes energiafogyasztása és az IT felszerelésének fogyasztása közötti eloszlás értéke 1,2, ami jóval az olasz átlag alatt van. A felhasználható energiát gázturbinák készítik földgázból, amely a lehető legtisztább fosszilis üzemanyag.

A zöld adatközpont energiahatékonysága legfőképpen a speciális hűtőrendszernek köszönhető, amely olyan levegőztetést biztosít, amely közvetlenül a szabadból érkező levegővel hűti a számítógépeket az év háromnegyedében. Ez azt jelenti, hogy ennek a szellőztető technikának köszönhetően a légkondicionálás kevesebb, mint az év negyedében van bekapcsolva. Ezzel szemben a tradicionális adatközpontok egész éves, megszakítás nélküli légkondicionálást, valamint mesterséges szellőztetést alkalmaznak azért, hogy az adatfeldolgozás során létrejött hő eloszoljon, és a számítógépes berendezések kellő mértékben lehűljenek. A szabad szellőztetési technika ezen felül tisztább levegőt fordít vissza a környezet felé, valamint mielőtt a számítógépekhez ér, a külső levegő olyan szűrési folyamaton megy keresztül, ami évente körülbelül 3000 kilogrammnyi port képes eltávolítani a berendezésekből.

Az Eni elkötelezett támogatója a kutatásfejlesztésnek, ezért eltökélt amellett, hogy a zöld projektet egyetemek és kutatóközpontok számára is elérhetővé tegye a jövőben, így biztosítva a kiválóságot, az innovációt és a fenntarthatóságot egyaránt.

Az Eni fejlesztései révén Ukrajnában is komoly érdekeltségekkel rendelkezik. Az ukrán elnök, Viktor Janukovics múlt héten találkozott az Eni vezérigazgatójával, Paolo Scaronival azért, hogy megvitassák a társaság ukrajnai innovációs projektjeit. A tárgyalás során Paolo Scaroni megerősítette a vállalat 2011 óta tartó elkötelezettségét az országban történő fejlesztések iránt.

Az Eni 50,01%-os tulajdonrésszel rendelkezik az LLC WSTGASINVEST vállalatban, amelynek kilenc, iviv-i medencében található blokkja nem-szokványos, pala gáz felderítését és fejlesztését végzi. A becslések szerint ennek köszönhetően az lviv-i medence jelenleg Európa egyik legígéretesebb, felderítésre váró nem-szokványos gázmezeje.

További információ kérhető

kommunikacio@tigaz.hu

 

A sajtóközlemény letölthető formában (.doc)

  • Sajtokozlemeny_Eni_megnyitotta_a _vilag_legfejlettebb_adatkozpontjat_20131113.docx Letöltés