Belépési adatok

*
*
*
*

 

*
*

« Vissza a főoldalra

2016-05-27

Az Eni célja az emissziócsökkentés

Az Eni nagy lépést tett a klímaváltozás elleni harc felé, mely során egy, a hagyományos tevékenységei és a megújuló energiaforrásokból származó energiákat összekötő, új integrációs modellt hozott létre.

A vállalat új megújuló energiatermelő projekteket hoz létre üzemei és működési területei közelében annak érdekében, hogy a lehető legjobban kihasználja a hagyományos tevékenységeit érintő ipari, logisztikai, szerződéses és üzleti együttműködéseket. Ennek köszönhetően modernizáció keretében több magára hagyott ipari terület is új életre kel, ugyanis zéró emissziós energiatermelő üzemeknek adnak majd helyet.

Ez a kezdeményezés szerves részét képezi az Eni azon stratégiájának, amely a kevesebb szén-dioxid által jellemzett jövő felé vezető energia-átalakítást célozza. Ez nem csak a megújuló energia fellendítésén, hanem a szénhidrogének előállításakor keletkező CO2 emisszió csökkentésén is alapul, melyet a legtisztább fosszilis üzemanyag, a gáz felhasználásának csúcsra járatásával lehet elérni, így az a villamosenergia-termelés elsőszámú forrásává válik.

Olaszországban az Eni a rekultivációs szektorban működő és több mint 4000 hektárnyi területtel rendelkező Syndial-lal dolgozik együtt a jövőben, amely fő profilja a rekultivált ipari területek fejlesztése. A Progetto Italia elnevezésű projekt a tervek szerint nagyszabású befektetésekkel segíti majd a zéró emissziós energia termelését, és egyben célja, hogy az áramtermelés 2022-re elérje a 220 megawattot. A Progetto Italia ezen kívül évi 180 ezer tonnával fogja csökkenteni a CO2 emissziót.

Az új üzleti modell – amelyet az Eni már 2013-ban tesztelt Gela-ban – különösen hatékony igazgatási szempontból is: az Eni gáztüzelésű erőműveinek rugalmasságát kihasználva a vállalat képes lesz optimalizálni energiaellátását, amelynek köszönhetően nem okoz majd problémát a megújuló energiaforrások ingadozó kínálata. Így életbe lép a gáz és a megújulók közti kapcsolat Olaszországban, amellyel megnyílik a külföldi terjeszkedés lehetősége is.

Az Eni tervei szerint 2017-re Pakisztánban és Egyiptomban is napenergia üzemeket létesít, melyek működése során a termelt energia a helyi országos hálózaton és a közeli gázmezőkön kerülne felhasználásra. Az Eni fontosnak tartja azt a célkitűzést, miszerint a globális hőmérséklet emelkedése nem haladhatja meg a 2 Celsius fokot, ezért a vállalat az új projektekkel jelentősen támogatja az alacsonyabb széndioxid tartalmú jövő felé vezető folyamatot.

További információ kérhető

kommunikacio@tigaz.hu

 

A sajtóközlemény letölthető formában (.doc)

  • Sajtokozlemeny_Az_Eni_celja_az_emissziocsokkentes_20160527.docx Letöltés