Belépési adatok

*
*
*
*

 

*
*

« Vissza a főoldalra

2014-07-30

Az Eni beindította új szuperszámítógép (HPC) rendszerét

Az Eni beüzemelte az ipari olaj és gáz tevékenységek legnagyobb és energiatakarékossági szempontból leghatékonyabb szuperszámítógépét, amely a vállalat második legfontosabb HPC (High Performanced Computing System) rendszere.

Az Eni olasz nagyvállalat elindította új, az ipari olaj- és gáztevékenységek támogatását szolgáló számítógépes rendszerét, amely az egyik legnagyobb és legenergiatakarékosabb HPC (High Performanced Computing System) eszköz.

Az innovatív alapelveken működő fejlesztés több éves kutatómunka eredménye, amelynek célja a nagyfokú teljesítményhez szükséges energia lehető leghatékonyabb és környezetkímélőbb előállítása volt. Az Eni HPC rendszere az olaj- és gázipari használatban Európa legnagyobb, nemzetközi szinten pedig a 11. szuperszámítógépe, köszönhetően nagy teljesítményű tároló-, valamint számítási kapacitásának.

A rendszer energiahatékonysági szempontból az élen jár, hiszen az Enié a világ kilencedik „legzöldebb” szuperszámítógépe a környezetvédelmi szempontok alapján fölállított Green500 listáján. A rendszer összesített hatékonysága az Eni Zöld Adatközpontjánál használt innovatív hűtési technikának is köszönhető, hiszen energiatudatos infrastruktúrájának hála több mint 335 000 tonna széndioxid kibocsátását előzi meg (ami kb. 1%-a az olasz kyotoi energia célkitűzésnek), valamint jelentősen csökkenti a működési költségeket.

Az olasz vállalat stratégiájának további részét képezi az új technológiák felé irányuló elkötelezettség: az új HPC rendszernek köszönhetően a mélységi adatkezelés gyorsabb és pontosabb lesz, emellett a szuperszámítógép segítségével a szakemberek a jövőben ötszörös sebességgel, tűpontosan hozhatnak létre a szeizmikus adatok alapján felszín alatti 3D-s ábrákat, ezzel csökkentve a feltárási kockázatokat is.

További információ kérhető

kommunikacio@tigaz.hu

 

A sajtóközlemény letölthető formában (.doc)

  • Sajtokozlemeny_Az_eni_beinditotta_uj_szuperszamitogep_rendszeret.doc Letöltés